Isäni oli kiertokoulussa kahdeksanvuotiaana. Koulun opettajatar kirjoitti päiväkirjaan kauniilla ja selvällä käsialallaan:
Kiertokoulu alkoi Koiralassa 7 pv huhtikuuta Ja päättyi 2 pv. toukokuuta v. 1913. Luettiin: Raamatunhistoriassa: W.T. 17 kertomusta. Katkismus: yli. Sisäluvusta: J.H. Tuhkasen lukukirjaa: Laskennossa neljä laskutapaa kokonaisilla luvuilla. Laulussa: Lidanian hymmi, Kedonkukkain laulu, Kevätlaulu, Wappuna.
Aamulla kouluun mentäessä ensin laulettiin virsi, tämän jälkeen saimme istuutua. Sitten seurasi uskontoa, laskentoa, lukua ja laulua. Laskento suoritettiin rihvelillä kivitauluun. Jos jollakulla pojalla ei riittänyt tarpeeksi kiinnostusta koulutyötä kohtaan, vaan opiskeli omiaan, joutui hän istumaan nk. ”mustaanpenkkiin”. Näistä ”penkinpainajaisista” huolimatta 4:n viikon kuluttua saimme todistukset joissa korkein arvosana oli 4 ja huonoin 1:n.
Kiertokouluryhmät olivat suuria, isäni ryhmässä oli 42 oppilasta, joista nuorin oli kuusi- ja vanhin 17-vuotias. Opetusohjelman läpikäynti tällaisen joukon kanssa yhdessä kuukaudessa on ollut opettajattarelle vähintään haastavaa.
Eero Virolainen menestyi hyvin, kahdeksanvuotiaista parhaiten. Hän sai sekä käytöksessä että ahkeruudessa ja tarkkaavaisuudessa täyden nelosen, suoraluvussa ja kirjoittamisessa kummassakin kolmosen, samoin katekismuksessa. Raamatun historiassa oli arvosteluna 3-, laskennossa 2+ ja laulussa 4-. Isäni oli kiertokoulussa 21 päivää. Lähteeni eivät kerro kävikö isäni kiertokoulua muina vuosina, kansakouluun hän meni seuraavan vuoden 1914 syksyllä.
Varhaisimmassa isästäni säilyneessä kuvassa hän seisoo toisena vasemmalta sisarustensa ja äitinsä Matildan kanssa, ehkä juuri kiertokoulunsa aikoihin.
[Kuvalähde Matilda Virolaisen albumi, isäni kiertokoulutiedot: I Kiertokoulupiirin päiväkirja 1911–1915, Muolaan seurakunnan arkisto, MMA.]
Tämä on mielenkiintoinen juttu. Isäni oli myös käynyt kiertokoulua (syntynyt 1907 Kivennavalla), mutta en tiennyt mitään sen opetuksista.
VastaaPoista